Inese Nikuļceva

 

Inese Nikuļceva

Zvērinātu advokātu biroja „Eiropas tiesību birojs” dibinātāja ir zvērināta advokāte Inese Nikuļceva.

Inesei Nikuļcevai ir ievērojama jurista pieredze, jo īpaši konstitucionālajās, starptautiskajās tiesībās, administratīvajās un komerctiesībās, kā arī tiesību zinātņu pasniedzējas un vadītājas pieredze.

Inesei Nikuļcevai ir maģistra grāds starptautiskajās un Eiropas tiesībās (LL.M.), kas iegūts Rīgas Juridiskajā augstskolā. Pārvalda latviešu, krievu, angļu, franču, kā arī vācu valodu. Un ir daudzu publikāciju autore.



« Satversmes tiesa skata lietu par izglītības valodu privātskolās | Main | Satversmes tiesa atzīst palīdzību vistrūcīgākajām personām par neatbilstošu Satversmei »
Wednesday
Dec272023

Satversmes tiesa izskatījusi lietu par Imigrācijas likuma normām

2023.gada 27.decembris, papildināts 2024.gada 16.janvārī un 15.februārī

2024.gada 9., 11., 15. un 16.janvārī Satversmes tiesa mutvārdu procesā izskatīja lietu Nr.2023-014-0106 “Par Imigrācijas likuma pārejas noteikumu 58. punkta un 2022. gada 22. septembra likuma “Grozījumi Imigrācijas likumā” 5. panta, ciktāl ar to izslēgts Imigrācijas likuma 24.panta pirmās daļas 8. punkts, atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. pantam, 91. panta pirmajam teikumam un 96. pantam, kā arī Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 4. protokola 4. pantam”.

Lieta Satversmes tiesā tika ierosināta, pamatojoties uz Krievijas pilsoņu – bijušo nepilsoņu - , kuriem bija izsniegtas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Latvijā, konstitucionālajām sūdzībām. Apstrīdētās normas paredz, ka pastāvīgās uzturēšanās tiek anulētas, savukārt, lai iegūtu Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu, jākārto valsts valodas pārbaudījums un jāizpilda citi nosacījumi. Konstitucionālo sūdzību iesniedzēji uzskata, ka apstrīdētās Imigrācijas likuma normas neatbilst Satversmes 96.pantam, jo nesamērīgi ierobežo tiesības uz ģimenes dzīvi un privāto dzīvi, kas ietver arī saikni ar sabiedrību, kā arī Satversmes 91.pantam, jo nostāda Krievijas pilsoņus nevienlīdzīgā situācijā salīdzinājumā ar citiem ārzemniekiem, kuri arī ieguvuši pastāvīgās uzturēšanas atļaujas kā bijušie Latvijas nepilsoņi. Tiek pārkāpts tiesiskās paļāvības princips, kas izriet no Satversmes 1.panta, jo pastāvīgās uzturēšanās atļaujas tika izsniegtas uz nenoteiktu laiku un to saņēmēji varēja paļauties, ka varēs dzīvot Latvijā. Apstrīdētās normas neatbilst arī Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 4. protokola 4. pantam, kas aizliedz ārzemnieku kolektīvu izraidīšanu.

Satversmes tiesa tomēr atzina, ka Imigrācijas likuma pārejas noteikumu 58. punkts atbilst Satversmei.

Četras konstitucionālās sūdzības iesniedzējas – cienījama vecuma kundzes no Daugavpils, kas Latvijā nodzīvojušas visu mūžu un pirms daudziem gadiem izšķīrušas par Krievijas pilsonību, lai ātrāk saņemtu vecuma pensiju, - Satversmes tiesas lietā pārstāvēja zvērināta advokāte Dr. iur. Inese Nikuļceva.

Satversmes tiesas informācija

Satversmes tiesas sēžu videoieraksti ir pieejami Satversmes tiesas Youtube kontā