Inese Nikuļceva

 

Inese Nikuļceva

Zvērinātu advokātu biroja „Eiropas tiesību birojs” dibinātāja ir zvērināta advokāte Inese Nikuļceva.

Inesei Nikuļcevai ir ievērojama jurista pieredze, jo īpaši konstitucionālajās, starptautiskajās tiesībās, administratīvajās un komerctiesībās, kā arī tiesību zinātņu pasniedzējas un vadītājas pieredze.

Inesei Nikuļcevai ir maģistra grāds starptautiskajās un Eiropas tiesībās (LL.M.), kas iegūts Rīgas Juridiskajā augstskolā. Pārvalda latviešu, krievu, angļu, franču, kā arī vācu valodu. Un ir daudzu publikāciju autore.



Main | Satversmes tiesa izskatījusi lietu par Imigrācijas likuma normām »
Friday
Mar152024

Satversmes tiesa skata lietu par izglītības valodu privātskolās

2024.gada 15.marts

2024.gada 19.martā, 5., 10., 12. un 16.aprīlī Satversmes tiesa mutvārdu procesā izskatīs lietu  Nr. 2022-45-01 „Par Izglītības likuma 9. panta 1.1 daļas, pārejas noteikumu 102. punkta 1. apakšpunkta un 2022. gada 29. septembra likuma „Grozījumi Izglītības likumā” 1., 5. un 6. panta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. pantam, 112. panta pirmajam teikumam un 114. pantam”.

Lieta Satversmes tiesā ir ierosināta pēc divu mazākumtautību bērnu, kuri apmeklē privātās izglītības iestādes (skolu un bērnudārzu) konstitucionālajām sūdzībām. Konstitucionālās sūdzības iesniedzēji uzskata, ka Satversmes 112. pants (tiesības uz izglītību) un 114.pants (mazākumtautību tiesības) ir jāpiemēro atbilstoši Latvijai saistošiem starptautiskajiem cilvēktiesību dokumentiem, jo īpaši Vispārējai konvencijai par nacionālo minoritāšu aizsardzību, kuras 13.pants paredz personu, kuras pieder pie nacionālajām minoritātēm, tiesības izveidot un vadīt privātas izglītības un apmācības iestādes. Savukārt mazākumtautību bērniem ir tiesības iegūt izglītību šādās nacionālo minoritāšu izveidotajās un vadītajās privātajās izglītības iestādēs savā valodā.

Privātajās mazākumtautību skolās valstij ir galvenokārt negatīvs pienākums neiejaukties šo pamattiesību uz izglītību realizācijā, jo izglītības procesu organizē privātskola un finansē bērnu vecāki, nevis valsts. Šī ir būtiska atšķirība starp valsts un pašvaldību izglītības iestādēm, kur valstij ir pozitīvs pienākums nodrošināt (organizēt un finansēt) kvalitatīvu izglītību, un privātajām izglītības iestādēm.

Apstrīdētajās normās ietvertā prasība izglītību privātajās mazākumtautību skolās nodrošināt vienīgi valsts valodā atņem pamattiesību pašu būtību, liedz iegūt izglītību savās, pašu organizētajās un finansētajās mazākumtautību privātajās izglītības iestādēs savā valodā. Tāds pamattiesību ierobežojums, kas atņem tiesību pašu būtību, nevar tikt atzīts par samērīgu.

Konstitucionālās sūdzības iesniedzējus Satversmes tiesas lietā pārstāv zvērināta advokāte Dr. iur. Inese Nikuļceva.

Satversmes tiesas informācija