Inese Nikuļceva

 

Inese Nikuļceva

Zvērinātu advokātu biroja „Eiropas tiesību birojs” dibinātāja ir zvērināta advokāte Inese Nikuļceva.

Inesei Nikuļcevai ir ievērojama jurista pieredze, jo īpaši konstitucionālajās, starptautiskajās tiesībās, administratīvajās un komerctiesībās, kā arī tiesību zinātņu pasniedzējas un vadītājas pieredze.

Inesei Nikuļcevai ir maģistra grāds starptautiskajās un Eiropas tiesībās (LL.M.), kas iegūts Rīgas Juridiskajā augstskolā. Pārvalda latviešu, krievu, angļu, franču, kā arī vācu valodu. Un ir daudzu publikāciju autore.



« Satversmes tiesa izskatījusi lietu par Imigrācijas likuma normām | Main | Satversmes tiesa atzīst Augstskolu likuma normas par neatbilstošām Satversmei »
Thursday
Oct052023

Satversmes tiesa atzīst palīdzību vistrūcīgākajām personām par neatbilstošu Satversmei

 

2023.gada 22.augusts, papildināts 5.septembrī un 5.oktobrī

2023.gada 5.oktobrī Satversmes tiesa pasludināja spriedumu lietā Nr.2022-34-01 “Par Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33.panta pirmās daļas un likuma “Par sociālo drošību” 2.2 panta otrās un trešās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. un 109.pantam”. Satversmes tiesa atzina, ka minimālo ienākumu slieksnis, kas noteikts atbilstoši apstrīdētajām normām, kopā ar citiem sociālās drošības sistēmas pasākumiem nenodrošina ikvienai trūcīgai personai iespēju dzīvot cilvēka cieņai atbilstošu dzīvi, jo garantēto minimālo ienākumu pabalsta apmērs kopā ar citiem atbalsta pasākumiem nenodrošina Satversmes tiesas iepriekšējos spriedumos atzīto pamatvajadzību - pārtikas, apģērba, mājokļa, medicīniskās palīdzības un pamatizglītības, kā arī iespējas piedalīties sociālajā, politiskajā un kultūras dzīvē - apmierināšanu.

Ar pieteikumu par Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma un likuma “Par sociālo drošību” normu neatbilstību Satversmes 1. un 109. pantam Satversmes tiesā vērsās divdesmit 13.Saeimas deputāti. Viņi norādīja, ka ar minētajām likuma normām noteiktais minimālo ienākumu slieksnis 109 euro pirmajai personai mājsaimniecībā un 76 euro pārējām personām nav atbilstošs Satversmes 109. pantam, kas paredz ikviena ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos, kā arī sociāli atbildīgas valsts principam. Pieteikumā arī uzsvērts, ka likuma normu pieņemšanā ir pārkāpts labas likumdošanas princips, jo Saeima nav ņēmusi vērā tos secinājumus sociālo tiesību jomā, kurus Satversmes tiesa jau izdarījusi spriedumos lietās Nr. 2019‑24‑03 un Nr.2019‑25‑03, atzīstot noteikto minimālo sociālo aizsardzību par neatbilstošu Satversmei. 

Satversmes tiesa izskatīja lietu 2023.gada 28. augusta un 5.septembra sēdēs ar lietas dalībnieku piedalīšanos. Ņemot vērā to, ka jau pēc lietas ierosināšanas Saeima grozīja apstrīdētās normas, pieteikuma iesniedzējs lūdza Satversmes tiesu vērtēt arī pašlaik spēkā esošās normas, kas paredz minimālo ienākumu sliekšņa noteikšanas metodi, kā rezultātā minimālo ienākumu slieksnis ir aprēķināts 125 euro un 87,5 euro attiecīgi. Pieteikuma iesniedzēju lietā pārstāvēja zvērināta advokāte Dr. iur. Inese Nikuļceva.

Šis spriedums ir īpaši būtisks ikvienam Latvijas iedzīvotājam, tas turpina Satversmes tiesas 2020.gada spriedumos lietās Nr.2019-24-03, Nr.2019-25-03, Nr. 2019-27-03, Lietā Nr.2020-07-03 jau izteiktos secinājumus un nosprauž tos pamatpienākumus, kādi ir jāievēro likumdevējam sociāli atbildīgā valstī.

Satversmes tiesas informācija

Satversmes tiesas sēžu videoieraksti ir pieejami Satversmes tiesas Youtube kontā