Inese Nikuļceva

 

Inese Nikuļceva

Zvērinātu advokātu biroja „Eiropas tiesību birojs” dibinātāja ir zvērināta advokāte Inese Nikuļceva.

Inesei Nikuļcevai ir ievērojama jurista pieredze, jo īpaši konstitucionālajās, starptautiskajās tiesībās, administratīvajās un komerctiesībās, kā arī tiesību zinātņu pasniedzējas un vadītājas pieredze.

Inesei Nikuļcevai ir maģistra grāds starptautiskajās un Eiropas tiesībās (LL.M.), kas iegūts Rīgas Juridiskajā augstskolā. Pārvalda latviešu, krievu, angļu, franču, kā arī vācu valodu. Un ir daudzu publikāciju autore.



« Eiropas Cilvēktiesību tiesa pieņem spriedumu lietā Rodina v. Latvia | Main | Eiropas Cilvēktiesību tiesa pasludina spriedumu lietā Andersena pret Latviju »
Monday
Mar232020

Satversmes tiesa pieņem spriedumu lietā par maksājumiem “Latvijas gāzei”

2020. gada 23.marts

Satversmes tiesa ir pieņēmusi spriedumu lietā Nr. 2019-10-0103 Par Enerģētikas likuma 42.3 panta pirmās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 64. un 105. pantam, Ministru kabineta 2008. gada 16. decembra noteikumu Nr. 1048 „Dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumi” 56. un 58. punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 64. un 105. pantam un Enerģētikas likuma 42.3 panta pirmajai daļai, kā arī šo noteikumu 87. punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 64. un 105. pantam”, kas ierosināta pēc vienas fiziskas personas konstitucionālās sūdzības un vairāku tiesu pieteikumiem.

Lietā apstrīdētās tiesību normas regulēja samaksu par dabasgāzi gadījumos, kad enerģijas lietotājs ir pārkāpis dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumus, kā arī paredzēja pienākumu šādā gadījumā enerģijas lietotājam samaksāt komersantam īpašu kompensāciju divkāršā apmērā. Konkrētā gadījumā Rīgas apgabaltiesa piedzina par labu AS „Latvijas gāze” no konstitucionālās sūdzības iesniedzēja samaksu par dabasgāzi nevis pēc skaitītāja rādījumiem, bet pēc AS “Latvijas gāze” veiktā aprēķina, kā arī kompensāciju tā iemesla dēļ, ka dabasgāzes patēriņš konstitucionālās sūdzības iesniedzēja nekustamajā īpašumā bija mazs, kas AS “Latvijas gāze” radīja aizdomas, bet vēlāk AS „Latvijas gāze” darbinieki konstatēja skrāpējumus uz skaitītāja. No konstitucionālās sūdzības iesniedzēja par nepilna gada laika posmu tika piedzīta samaksa par dabasgāzi, kompensācija un nokavējuma procenti vairāk kā desmit tūkstošu euro apmērā.

Satversmes tiesa atzina apstrīdētās Ministru kabineta noteikumu normas par neatbilstošām Satversmes 64. un 105. pantam un par spēkā neesošām no izdošanas brīža attiecībā uz personām, kam tās ir piemērotas vai būtu jāpiemēro tiesā. Satversmes tiesas spriedumā ir uzsvērts, ka apstrīdētās Ministru kabineta noteikumu  normas ir izdotas ultra vires, pārkāpjot Enerģētikas likumā noteikto pilnvarojumu.

Satversmes tiesas spriedums ir īpaši nozīmīgs, jo tas veido pamatu to civillietu pārskatīšanai, kurās tiesas piedzinušas par labu AS „Latvijas gāze” no enerģijas lietotājiem nesamērīgas summas, pamatojoties uz minētajām Ministru kabineta noteikumu normām.

Konstitucionālo sūdzību sagatavoja zvērinātu advokātu birojā „Eiropas tiesību birojs”.

Satversmes tiesas spriedums