Inese Nikuļceva

 

Inese Nikuļceva

Zvērinātu advokātu biroja „Eiropas tiesību birojs” dibinātāja ir zvērināta advokāte Inese Nikuļceva.

Inesei Nikuļcevai ir ievērojama jurista pieredze, jo īpaši konstitucionālajās, starptautiskajās tiesībās, administratīvajās un komerctiesībās, kā arī tiesību zinātņu pasniedzējas un vadītājas pieredze.

Inesei Nikuļcevai ir maģistra grāds starptautiskajās un Eiropas tiesībās (LL.M.), kas iegūts Rīgas Juridiskajā augstskolā. Pārvalda latviešu, krievu, angļu, franču, kā arī vācu valodu. Un ir daudzu publikāciju autore.



« Izdoti Satversmes II. nodaļas “Saeima” komentāri, zvērināta advokāte Inese Nikuļceva ir viena no līdzautorēm | Main | Eiropas Cilvēktiesību tiesa pieņem spriedumu lietā Rodina v. Latvia »
Thursday
Jun112020

Satversmes tiesa atzīst Augstskolu likuma normas par neatbilstošām Satversmei

2020.gada 23.aprīlis, papildināts 2020.gada 11. jūnijā

2020.gada 11. jūnijā Satversmes tiesa pieņēma spriedumu lietā Nr. 2019-12-01 “Par Augstskolu likuma 5. panta pirmās daļas trešā teikuma, 56. panta trešās daļas un pārejas noteikumu 49. punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1., 105. un 112. pantam”. Lieta tika ierosināta pēc divdesmit 13. Saeimas deputātu pieteikuma, kuri uzskatīja, ka ierobežojumi privāto augstskolu, mācībspēku un studentu akadēmiskajai brīvībai izglītības valodas izvēlē neatbilst Satversmes 112. pantā garantētajām tiesībām uz izglītību, kā arī tiek pārkāptas privātajām augstskolām Satversmes 105. pantā garantētās tiesības uz īpašumu, ierobežojot to komercdarbību - īstenot licencētās studiju programmas svešvalodās, un Satversmes 1. panta tvērumā ietilpstošais tiesiskās paļāvības princips. Lietas skatīšana Satversmes tiesā bija īpaša, jo notika, lietas dalībniekiem piedaloties tiesas sēdē attālināti.

Satversmes tiesa atzina Augstskolu likuma 56. panta trešo daļu un pārejas noteikumu 49. punktu par  neatbilstošiem Satversmes 112. un 113. pantam. Spriedumā ir sniegts vispusīgs Satversmes 112. un 113. pantā ietvertās mācībspēku un studējošo akadēmiskās brīvības un augstskolu autonomijas jēdzienu skaidrojums. Satversmes tiesa secināja, ka apstrīdētās normas akadēmisko brīvību un augstskolu autonomiju ierobežo nesamērīgi, jo pastāv saudzējošāki līdzekļi leģitīmā mērķa sasniegšanai, piemēram, augstskolu un studiju programmu akreditācijas ietvaros veicot izvērtējumu par to, vai konkrētā privātā augstskola nodrošina kvalitatīvu augstāko izglītību, lai drīkstētu īstenot studiju programmas svešvalodās.

Vienlaikus Satversmes tiesa nolēma sadalīt lietu, lai lemtu par jautājuma uzdošanu Eiropas Savienības tiesai prejudiciāla nolēmuma pieņemšanai, ciktāl ir vērtējama apstrīdēto normu atbilstība  Satversmes 1. un 105. pantam kontekstā ar Līguma par Eiropas Savienības darbību 49. pantu (brīvība veikt uzņēmējdarbību).

Saeimas deputātus Satversmes tiesas lietā pārstāv ZAB “Eiropas tiesību birojs” zvērināta advokāte Dr. iur. Inese Nikuļceva.

Satversmes tiesas spriedums

LTV 1 “Panorāma” sižets 2020.gada 23.aprīlī

LTV1 "Panorāma" sižets 2020.gada 11. jūnijā