Inese Nikuļceva

 

Inese Nikuļceva

Zvērinātu advokātu biroja „Eiropas tiesību birojs” dibinātāja ir zvērināta advokāte Inese Nikuļceva.

Inesei Nikuļcevai ir ievērojama jurista pieredze, jo īpaši konstitucionālajās, starptautiskajās tiesībās, administratīvajās un komerctiesībās, kā arī tiesību zinātņu pasniedzējas un vadītājas pieredze.

Inesei Nikuļcevai ir maģistra grāds starptautiskajās un Eiropas tiesībās (LL.M.), kas iegūts Rīgas Juridiskajā augstskolā. Pārvalda latviešu, krievu, angļu, franču, kā arī vācu valodu. Un ir daudzu publikāciju autore.



« Satversmes tiesa uzdod jautājumu Eiropas Savienības tiesai | Main | Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielā palāta pasludina spriedumu lietā Savickis un citi pret Latviju »
Friday
Nov042022

Satversmes tiesa atzīst aizliegumu balsot pašvaldību vēlēšanās par neatbilstošu Satversmei

2022.gada 3.novembris

Satversmes tiesa 2022. gada 3. novembrī pieņēma spriedumu lietā Nr. 2021‑43‑01 “Par Pašvaldības domes vēlēšanu likuma 6. panta 2. punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 101. panta otrās daļas pirmajam teikumam”. Lieta tika ierosināta pēc personas, kura izcieš brīvības atņemšanas sodu, konstitucionālās sūdzības. Saskaņā ar Pašvaldības domes vēlēšanu likuma 6. panta 2. punktu personām, kura izcieš brīvības atņemšanas sodu, nav tiesību balsot pašvaldību vēlēšanās.
Satversmes 101.pants garantē ikvienam pilntiesīgam Latvijas pilsonim tiesības ievēlēt pašvaldības, savukārt aizliegums personām, kura izcieš brīvības atņemšanas sodu, balsot pašvaldību vēlēšanās, ir šo pamattiesību ierobežojums. Atbilstoši Satversmes tiesas spriedumā secinātajam nav iespējams konstatēt, ka noteiktais vispārējais un automātiskais pamattiesību ierobežojums personu grupai, kura izcieš brīvības atņemšanas pamatsodu, aizsargātu kādas būtiskas, svarīgas sabiedrības intereses. Tādējādi noteiktajam pamattiesību ierobežojumam nav leģitīma mērķa un tas neatbilst Satversmes 101. panta otrās daļas pirmajam teikumam.
Konstitucionālā sūdzību sagatavoja zvērināta advokāte Dr. iur. Inese Nikuļceva valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības ietvaros.